Salderingsregeling zonnepanelen

Als de zonnepanelen op je dak meer stroom opwekken dan dat je zelf gebruikt, dan lever je de stroom terug aan het elektriciteitsnet. Aan het eind van het jaar verrekent je energieleverancier de stroom die je hebt afgenomen met de stroom die je hebt teruggeleverd. Dit heet salderen en is een regeling van de overheid.

Zo werkt salderen

Niet alle stroom die je zonnepanelen opwekken zul je zelf gebruiken, je bent bijvoorbeeld overdag niet altijd thuis. Je opgewekte stroom gaat niet zomaar verloren, maar wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De salderingsregeling houdt in dat je dezelfde prijs 'krijgt' voor jouw teruggeleverde stroom als de prijs die je betaalt voor de stroom die je afneemt. Je mag de stroom als het ware 1 op 1 tegen elkaar wegstrepen. Mede hierdoor zul je de investering sneller terugverdienen.

Een voorbeeld:
Je hebt 8 zonnepanelen op je dak liggen.
In de 12 maanden waar je energieafrekening over gaat hebben je zonnepanelen 2000 kWh stroom geproduceerd, en heb je 2500 kWh stroom verbruikt.
Je hebt dus per saldo 2500 - 2000 = 500 kWh van het net afgenomen. Alleen hierover betaal je je vaste energieprijs en vastrecht. De rest wordt tegen elkaar weggestreept.

Goed om te weten: Als je op jaarbasis evenveel stroom opwekt als verbruikt, zijn je variabele stroomkosten na salderen nul euro. In dat geval is het goed te kijken naar de vaste kosten, het vastrecht kan per leverancier flink verschillen.

Gebruik maken van de salderingsregeling

Stap 1 Je moet je zonnepanelen aanmelden op www.energieleveren.nl, zodat je energieleverancier weet dat je zonnepanelen hebt.
Stap 2 Vervolgens controleert de netbeheerder of je energiemeter geschikt is. De meter moet de stroom die je opwekt kunnen registreren en scheiden van de stroom die je van het net verbruikt. Een slimme meter is hier een voorbeeld van. Deze houdt precies bij hoeveel stroom je opwekt en verbruikt.
Stap 3 Aan het eind van het jaar zal je energieleverancier de gegevens van je slimme meter aflezen en wordt dit op je jaarrekening verrekend.

Afbouw salderingsregeling
Vanaf 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk tot 2031 afgebouwd. Dit betekent dat je vanaf 2023 ieder jaar iets minder opgewekte stroom (9%) mag wegstrepen. Vanaf 2031 vervalt de salderingsregeling in zijn geheel en ontvang je alleen een vergoeding van de energieleverancier voor de energie die je teruglevert.

jaar 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030 2031
salderings-percentage 91% 82% 73% 64% 55% 46% 37% 28% 0% 


Terugleververgoeding

Voor iedere extra kWh die je na het wegstrepen (salderen) aan het energienet levert, ontvang je een vergoeding van je energieleverancier. De zogenaamde teruglevergoeding. Deze zal ook na de beëindiging van de salderingsregeling nog altijd van kracht blijven.

Een voorbeeld:
Je hebt een groot dak met 16 zonnepanelen, die 4000 kWh hebben opgewekt.
In de 12 maanden waar je energieafrekening over gaat heb je 2500 kWh stroom verbruikt.
Je hebt per saldo 4000 - 2500 = 1500 kWh aan je energieleverancier teruggeleverd. En betaalt hiervoor alleen vastrecht voor het energietransport aan je leverancier. Over de 1500 kWh is de leverancier verplicht je een redelijke vergoeding te betalen.

Iedere leverancier heeft zijn eigen vergoeding per kWh, dit kan variëren van 4 to 12 eurocent per kWh. Het kan dus weldegelijk lonen om dit te vergelijken voordat je overstapt op zonnepanelen.

Zonnepanelen kopen in 2021

Investeren in zonnepanelen blijft interessant, ook gedurende de afbouw van de salderingregeling en na die tijd. Je energierekening valt blijvend lager uit, draagt een steentje bij aan een duurzaam milieu én je krijgt meer rendement dan op je spaarrekening. Gemiddeld verdien je de investering in zonnepanelen in 7 jaar terug.

Weten wat het beste past bij jouw huishouden?
we helpen je graag verder!

adviesgesprek aanvragen

 

Heb je dit artikel al gelezen?