Subsidie op zonnepanelen

Vanuit de overheid zijn er voor particulieren sinds 2013 geen landelijke subsidies meer voor de aanschaf van zonnepanelen. Er zijn wel verschillende gemeenten die subsidies hiervoor verstrekken. Daarnaast zijn er ook een aantal regelingen die de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijk maken.

Lokale subsidies

Via de energiesubsidiewijzer kun je ontdekken welke subsidies er in jouw gemeente zijn. Aan alle gemeentelijke subsidies zijn uiteraard voorwaarden verbonden, maar wanneer je hieraan voldoet, is het de moeite zeker waard. We hebben een paar voorbeelden op een rijtje gezet.

Gemeente Groningen
De ‘Waardevermeerderingsregeling’ in de gemeente Groningen is een compensatie voor overlast door aardbevingsschade. Je kunt de subsidie, van max. €4000,- aanvragen om te investeren in energiebesparende- en energieopwekkende maatregelen in en rondom je woning.

Gemeente Amsterdam
De ‘Subsidie duurzame zelfbouw Amsterdam’ van max. €5000,- kun je aanvragen als je een duurzame woning in de gemeente gaat bouwen en hierbij onder andere zonnepanelen wilt gaan installeren.

Waddeneiland Texel
De ‘Subsidie energieneutrale woning Texel’ is aan te vragen wanneer je wilt investeren in duurzame energie in en rondom je woning, zoals een warmtepomp, zonneboiler of zonnepanelen.

Voordelen en regelingen

Wanneer je geen gebruik kunt maken van een subsidie, dan zijn er een aantal andere voordelen of financiële regelingen. Een paar voorbeelden:

 Btw-teruggave: Zonnepanelen wekken met name overdag vaak meer energie op dan dat je zelf gebruikt. De stroom die je niet gebruikt lever je automatisch terug aan je energiemaatschappij. Voor de Belastingdienst word je dan een kleine ondernemer. En als klein energiebedrijfje kun je de btw over de aanschaf en installatie van je zonnepanelen terugvragen. Meer over btw-teruggave…

 Terugleversubsidie: Voor iedere extra opgewekte kWh die je niet gebruikt en teruglevert aan het energienet ontvang je een vergoeding van je energieleverancier. Dit varieert van 4 tot 12 eurocent per kWh. Informeer bij je huidige energieleverancier naar de vergoeding en vergelijk dit eens met andere leveranciers die er op de huidige Nederlandse markt zijn. Meer over terugleversubsidie…

 Nationaal Warmtefonds (voorheen Energiebespaarlening): Hier kun je als particulier een lening aanvragen wanneer je wilt gaan investeren in energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen, isolatieglas en dak-, vloer- en gevelisolatie. > Nationaal Warmtefonds

 Stimuleringsregeling: Deze lening kan worden verstrekt door je gemeente, provincie, een coöperatie of ontwikkelaar en is bedoeld voor particulieren die een kleine investering nodig zijn voor woningverbetering zoals onderhoud, verduurzaming of renovatie. > Stimuleringsregeling

 Energiebespaarbudget Nationale Hypotheek Garantie: Wanneer je een hypotheek gaat afsluiten voor de aankoop van een nieuwe woning of verbouwing van je huidige woning, dan is het mogelijk om extra budget aan te vragen voor energiebesparende maatregelen. > Energiebespaarbudget

Zonnepanelen kopen in 2022

Investeren in zonnepanelen is en blijft interessant, ook wanneer er geen subsidie beschikbaar is. Gemiddeld verdien je de investering in 7 jaar terug, is je energierekening een flink stuk lager, krijg je meer rendement dan de huidige rentekoers bij banken en draag je bij aan een duurzaam milieu.

Meer weten over onze zonnepanelen?
Wij komen graag met je in contact!