Onderhoud zonnepanelen

Over het algemeen hebben zonnepanelen weinig onderhoud nodig. Een goede regenbui helpt je al snel een handje. En dat gebeurt gelukkig nogal eens in ons land. Om blijvend hoog rendement uit je zonnepanelen te halen adviseren wij om ze toch regelmatig, 2 á 3 keer per jaar, te controleren op vuil en eventuele beschadigingen of defecten. Achtergebleven vuil zorgt voor een verminderde energieopbrengst, tot wel 10%. Met name tijdens een droge periode kunnen de zonnepanelen viezer worden dan normaal. Stof, zand en bladeren blijven langer liggen.

Schoonmaken

Het schoonmaken van je zonnepanelen is heel eenvoudig. Reinig je zonnepanelen het liefst in het voorjaar, zodat je vanaf het eerste moment kunt profiteren van de zonnestralen. Er is dan voldoende zon én het is nog niet te warm, dus je kunt flink wat energie opwekken. We zetten de ‘do’s and don’ts’ voor je op een rij:

Dit moet je niet gebruiken:

  • niet doen Hogedrukspuit, schuurspons of harde borstel
  • niet doen Chemische schoonmaakmiddelen
  • niet doen Schurende schoonmaakmiddelen

Gebruik nooit een hogedrukspuit, schuurspons of harde borstel. Je beschadigt hiermee de zonnepanelen. Chemische en schurende schoonmaakmiddelen zijn vrij agressief en tasten de coating aan. En dat wil je niet! Beter is het om gewoon lauw water en een spons te gebruiken. Bij hardnekkig vuil kun je een kleine hoeveelheid natuurlijk schoonmaakmiddel toevoegen aan het water.

Wat wel te doen:

  • wel doen Zachte doek of een spons
  • wel doen Natuurlijke schoonmaakmiddelen
  • wel doen Water

Gebruik bij voorkeur gedestilleerd water of regenwater. Dit laat minder strepen achter op de zonnepanelen. En maak ze het liefst schoon op een bewolkte dag. Wanneer de zon schijnt drogen de zonnepanelen te snel op en blijven er vlekken achter. Nog een tip: woon je aan de kust, nabij een snelweg, industrie of agrarisch gebied? Het advies is dan om ze vaker te (laten) reinigen.

Hulp bij schoonmaak

Liggen je zonnepanelen hoog of kun je er moeilijk bij komen? Neem dan geen risico’s. Maak gebruik van een telescopische wisser die je aansluit op de tuinslang. Of huur een gespecialiseerd bedrijf in om de zonnepanelen voor je schoon te reinigen.

Meer weten over onze zonnepanelen?
Wij komen graag met je in contact!