Btw zonnepanelen terugvragen; particulieren

Goed nieuws! De btw van je pas aangeschafte zonnepanelen kun je terugvragen bij de Belastingdienst. Dit kan al gauw oplopen naar zo’n €750,- tot €1000,- bij een zonnesysteem met 12 zonnepanelen.

Wanneer je als particulier zonnepanelen op je dak laat plaatsen, ga je automatisch ook stroom terugleveren aan je energiemaatschappij en word je voor de Belastingdienst een kleine ondernemer. Als klein energiebedrijfje kun je de btw over de aanschaf en installatie van je zonnepanelen terugvragen.

Hoe dat werkt?

Maak gebruik van de kleineondernemersregeling (KOR) van de Belastingdienst. Hiervoor zijn een aantal administratieve handelingen nodig, die je zelf kunt doen maar uiteraard ook kunt uitbesteden aan bijvoorbeeld een belastingadviseur.

Goed om te weten:

  1. De btw-aangifte moet binnen 6 maanden, na het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen hebt gekocht, bij de Belastingdienst binnen zijn. De deadline voor een kalenderjaar is dus 1 juli van het volgende jaar.
  2. De factuur van de zonnepanelen én de energierekening moeten op dezelfde naam staan als de persoon die de aangifte doet.
  3. Ben je al ondernemer of zzp’er dan gelden er andere regels dan hier vermeld zijn.

In 3 stappen je btw terugvragen

Stap 1: Download het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ op de website van de Belastingdienst. Vul de juiste gegevens in en stuur het formulier op.

Bij vraag 2b op het formulier kies je of je mee wilt doen met de kleineondernemersregeling of niet. Doe je mee, dan kun/hoef je maar 1 keer in de drie jaar een btw-aangifte te doen. Een nadeel is dat je geen extra btw kunt terugvragen als je in die drie jaar nog een aantal zonnepanelen aanschaft of onderhoudskosten hebt. Doe je niet mee met de kleineondernemersregeling dan zal je als echte ondernemer ieder kwartaal btw-aangifte moeten doen.

Stap 2: Heb je het formulier ingevuld en opgestuurd. Dan ontvang je binnen 10 werkdagen reactie van de Belastingdienst waarin staat dat je geregistreerd bent als ondernemer en een btw-nummer hebt. Ook ontvang je inloggegevens waarmee je digitaal de btw-aangifte voor je zonnepanelen moet doen.

Let op: Geef, vóórdat je digitaal je btw-aangifte invult, als eerste je rekeningnummer door aan de Belastingdienst. Dit kan op ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’.

Stap 3: Wanneer je vervolgens op ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’ inlogt, dan staat de digitale aangifte voor je klaar. Vul hier de gevraagde gegevens in. Hiervoor heb je onder andere de factuur van de aanschaf en installatie nodig en je moet het maximale vermogen (Wattpiek; Wp) van je zonnepanelen weten. Heb je bijvoorbeeld 12 zonnepanelen van 300Wp, dan betekent dit een maximaal vermogen van 12 x 300 Wp = 3600 Wp.

Wanneer je zonnepanelen in het dak zijn geïntegreerd hebben ze ook de functie van ‘dakbedekking’. Voor deze zonnepanelen mag je maar 1/3 van de betaalde btw terugvragen.

Goed om te weten:
Het bedrag dat je terugkrijgt van de Belastingdienst is de betaalde btw minus de omzetbelasting (forfait genaamd).

Deelnemen aan de KOR?

Als je kiest voor de kleineondernemersregeling dan leg je jezelf vast voor 3 kalenderjaren, welke ingaat na het jaar van aanschaf. Wanneer je geen plannen hebt om in die drie jaren meer zonnepanelen aan te schaffen of een eigen bedrijf te starten, dan is deelnemen aan de KOR een slimme keuze. Je hoeft namelijk maar 1 keer btw-aangifte te doen; dit scheelt tijd en administratieve rompslomp. Ook krijg je binnen de KOR een ontheffing voor het betalen van btw over je stroomopbrengst. Op voorwaarde dat je niet meer dan €1345,- btw per jaar zou moeten betalen. Vrijwel iedere particulier blijft met gemak onder deze grens.

Niet kiezen voor de kleineondernemersregeling

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om gewoon ondernemer te worden zonder deel te nemen aan de KOR. Als gewone ondernemer zul je ieder kwartaal btw-aangifte (je betaalt btw over je stroomopbrengst) moeten doen. Het grootste voordeel van ieder kwartaal aangifte doen, is dat je de btw voor onderhoud, reparatie of vervanging van het zonnesysteem én de aanschaf van extra zonnepanelen mag verrekenen met de btw die je moet betalen.

Check op belastingdienst.nl/kor of deelnemen aan de kleineondernemersregeling voor jou de juiste keuze is.

Meer weten over onze zonnepanelen?
Wij komen graag met je in contact!