Kwaliteit van de backsheet

Het merendeel van de zonnepanelen die in Nederland geplaatst worden bestaat uit glas-folie (glas-backsheet) zonnepanelen. Dit zijn zonnepanelen met glas aan de voorzijde en een sterke folie (backsheet) aan de achterzijde.

Backsheet

De materiaalkeuze van de backsheet is zéér bepalend voor de levensduur van een zonnepaneel. De backsheet is namelijk letterlijk de eerste ‘verdedigingslaag’ en beschermt de zonnecellen tegen uv-straling, vocht, wind, stof, zand en verschillende mechanische invloeden. Een goede backsheet bestaat uit één laag van hoogwaardige materiaal.

Veelal wordt er echter gekozen voor een backsheet van meerdere lagen van goedkoper materiaal zoals PET-kunststof, om kosten laag te kunnen houden. Ondanks dat deze kunstof een goede elektrische isolatie kan bieden, is PET extreem gevoelig voor vocht en zonlicht waardoor de backsheet al binnen een paar jaar broos wordt en er scheurtjes ontstaan. Daarbij zijn backsheets gemaakt van meerdere lagen gevoelig voor delaminatie (de lagen raken los van elkaar) en kunnen bestanddelen uit de lagen gaan migreren naar andere materialen in het zonnepaneel. Met als gevolg dat het vermogen en de stroomopbrengst van het zonnepaneel steeds verder afneemt. Goedkope materialen is één van de belangrijkste redenen voor het falen van de backsheet/falende zonnepanelen en kan betekenen dat zonnepanelen al na 15 jaar weinig opbrengst meer genereren.

Monolayer backsheet

Door te kiezen voor een eenlaags backsheet van hoogwaardige kwaliteit én daarbij de tijd te nemen voor het productieproces van zonnepanelen, kunnen alle veelvoorkomende problemen zoals slijtage, delaminatie, microcracks, inwatering en verkleuringen worden vermeden. Elsun GB Premium zonnepanelen en Elsun GB High Efficiency zonnepanelen hebben beide een hoogwaardige monolayer backsheet, met unieke eigenschappen:

  • Geen delaminatie
  • Zeer stabiel en hoogwaardig ‘crosslinked polymeer’
  • 315 micron dikke laag die zeer uv-bestendig is
  • Hoge reflectiviteit > resulterend in een hoger vermogen (stroomopbrengst)
  • Fluor-vrij, milieuvriendelijk en recyclebaar

Zonnepanelen kiezen

In goedkopere zonnepanelen zitten over het algemeen minder hoogwaardige materialen verwerkt en ook productieproces verloopt minder nauwkeurig. Op de lange termijn blijken deze zonnepanelen vaak een duurdere keuze te zijn. Met name door de regelmatige behoefte aan vervanging van materialen en onderhoudskosten.

Ga jij voor iets hogere aanschafkosten in ruil voor een betere kwaliteit en een langere levensduur?

Meer weten over onze zonnepanelen?
Wij komen graag met je in contact!