Soorten zonnepanelen

Het aanbod van soorten zonnepanelen wordt nog altijd groter en aantrekkelijker. De meest bekende op de Nederlandse markt zijn glas-folie zonnepanelen (monokristallijn en polykristallijn), glas-glas zonnepanelen en dunne film zonnepanelen. Ieder type paneel is anders opgebouwd en heeft hierdoor ook andere eigenschappen.

Jouw situatie en jouw wensen zijn bepalend voor het zonnepaal dat je kiest. Denk hierbij aan het oppervlak van je dak, het daktype, de kwaliteit van het zonnepaneel, het jaarlijks rendement en natuurlijk je budget. Om het oriëntatieproces iets makkelijker te maken hebben we een aantal punten naast elkaar gezet.

SOORTENRENDEMENTKOSTENPLUSPUNT
Monokristallijnzeer hoog€€€minder nodig per m2, geschikt voor kleinere dakoppervlaktes
Polykristallijnvoldoende€€beter bij diffuus licht
Dunne filmlaagflexibel, goed voor boten & voertuigen
Glas-glaszeer hoog€€€lange levensduur

De meeste zonnepanelen hebben zonnecellen waarvan de basis uit het halfgeleidermateriaal silicium bestaat. Silicium heeft foto-elektrische eigenschappen en kan daarmee zonlicht omzetten in elektriciteit. Monokristallijn en polykristallijne zonnecellen zijn hierin de bekendste. Dit zijn de zwarte en helderblauwe zonnepanelen die je inmiddels op heel wat Nederlandse daken aantreft.

Mono- vs. poly-
Beide typen zonnecellen zijn geschikt om energie mee op te wekken. Het verschil zit hem in het uiterlijk en efficiëntie. Monokristallijne zonnecellen kunnen meer zonne-energie per m2 omzetten en hebben een strakke vorm. Je hebt dus minder monokristallijne zonnepanelen nodig dan polykristallijne zonnepanelen om hetzelfde rendement te behalen. Het hoge rendement en rustige aanblik maakt dit paneel dan ook gewild.

Monokristallijne zonnepanelen

+ egaal zwarte kleur
+ meer stroom per vierkante meter
+ visueel mooi & efficiënt paneel

Monokristallijne zonnepanelen zijn egaal zwart van kleur en worden door zijn uniformheid mooier gevonden dan de helderblauwe polykristallijne zonnepanelen.

De egale kleur ontstaat doordat de zonnecellen uit silicium kristallen bestaan die gelijkmatig van vorm en grootte zijn en deze geordend naast elkaar in dezelfde richting liggen. Deze gelijkmatigheid en nette ordening is het grootste voordeel en maakt dit type zonnecel maar liefst 15% efficiënter dan polykristallijn. Monokristallijne zonnepanelen wekken dus niet alleen meer stroom per vierkante meter op, je hebt ook minder zonnepanelen nodig om de gewenste hoeveelheid energie op te wekken.

Polykristallijn zonnepanelen

+ helderblauwe ‘gevlekte’ kleur
+ goedkoper dan monokristallijn
– minder efficiënt

Polykristallijne zonnepanelen zijn helderblauw van kleur en hebben een soort gebroken scherven patroon. Dit ‘gevlekte’ patroon ontstaat doordat de zonnecellen uit meerdere onregelmatige siliciumkristallen bestaan, die niet recht naast elkaar liggen en passend op elkaar aansluiten. Donkere plekken geven aan dat er loze ruimtes tussen de kristallen zitten, waardoor de opgewekte energie verloren gaat. De techniek die gebruikt wordt om siliciumkristallen te maken is een stuk eenvoudiger en minder nauwkeurig. Polykristallijne zonnepanelen zijn dan ook 15% minder efficiënt dan monokristallijne zonnepanelen.

Dunne film zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen zijn kleiner van formaat dan mono- en polykristallijne zonnepanelen. En hebben per vierkante meter dakoppervlakte ongeveer 20% minder rendement. Er zitten geen siciliumkristallen in het paneel, maar zogenaamd amorf silicium, waardoor het paneel zeer flexibel is. Dit type zonnepaneel is dan ook met name terug te zien op zeilboten, jachten en voertuigen. En is minder geschikt voor daken.

Glas-glas zonnepanelen

De nieuwste soort zonnepanelen zijn glas-glas zonnepanelen, waarbij de zonnecellen tussen twee glaslagen liggen. Glas is buitengewoon sterk, duurzaam en bestand tegen de verschillende weersinvloeden. Hierdoor heeft dit type zonnepaneel bijna geen last van vocht, temperatuurverschillen en mechanische spanningen. Dit geeft een langere levensduur en hogere opbrengsgarantie. In aanschaf liggen de kosten gemiddeld 20% tot 50% hoger dan glas-folie zonnepanelen.

Qua uiterlijk zijn glas-glas zonnepanelen nauwelijks van de gangbare zonnepanelen te onderscheiden. Alleen vanaf de achterzijde kun je zien dat er glas is gebruikt in plaats van folie (backsheet).

Interesse gewekt?
Laat ons meer vertellen over onze zonnepanelen en het verhaal erachter!