Zonnepanelen recyclen

Voordat je gaat investeren in zonnepanelen wil je wellicht weten wat er gebeurt met je zonnepanelen als ze aan het einde van hun leven zijn. Ze zijn dan wel duurzaam tijdens de levensduur, maar zijn ze dat ook na het einde? Kunnen ze worden gerecycled en is er een tweede leven voor ze weggelegd of kunnen ze direct bij het grofvuil?

Het antwoord hierop is kort en krachtig. Zonnepanelen (van Elsun) zijn zeker geschikt om te recyclen en het recycleproces is eenvoudiger dan dat het lijkt.

Levensduur zonnepanelen

Ieder merk en type zonnepaneel heeft zijn eigen levensduur. Zoals iedere installatie verouderen ze en wordt er minder zonlicht omgezet in energie na verloop van tijd. De snelheid waarmee een zonnepaneel achter uit gaat (degradeert) ligt tussen de 0,5% en 2% per jaar. Elsun zonnepanelen degraderen slechts 0,25% per jaar!

Fabrikanten die zonnepanelen van hoge kwaliteit produceren geven een levensduur van 25 jaar. Dit betekent niet dat het zonnepaneel dan ‘op is’ en geen energie meer produceert. Ervaring leert dat in werkelijkheid de efficiëntie maar 10 tot 15% is gedaald na 25 jaar. Hoogwaardige zonnepanelen kunnen dus wel 30 tot 40 jaar meegaan, en daarna nog functioneel zijn. Zij het met een lagere efficiëntie.

Oude zonnepanelen

Als de zonnepanelen niet meer de gewenste hoeveelheid stroom leveren, is het tijd voor nieuwe panelen. De oude kunnen worden ingeleverd bij één van de verzamelpunten (recycling-initiatieven) die Nederland rijk is. Stichting OPEN (Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland) is zo’n initiatief en heeft als doel ‘nog duurzamer en socialer e-waste in te zamelen, te sorteren en te verwerken’. Bedrijven die bij Stichting Open zijn aangesloten laten hiermee zien dat ze een product creëren dat tijdens de productie, na de aankoop en aan het einde van de levensduur duurzaam is. Ook wordt het gebruik van giftige materialen geweerd.

Recyclen

Voor de productie van nieuwe zonnepanelen kunnen oude zonnepanelen tot wel 96% worden hergebruikt. Het oude zonnepaneel wordt volledig uit elkaar gehaald en de losse onderdelen worden gescheiden van elkaar. Een zonnepaneel bestaat uit:

  1. Silicium: het hoofdbestanddeel in de zonnecellen, bestaat uit zand (kwartszand). Door het te versmelten met nieuw silicium kan het eenvoudig worden hergebruikt voor nieuwe zonnepanelen.
  2. Glas: het glas wordt versmolten tot bijvoorbeeld potten en glazen, op dezelfde wijze als het glas dat je in de glasbak gooit.
  3. Aluminium: kan keer op keer worden omgesmolten en zo oneindig worden hergebruikt.
  4. Koperdraden: wordt hergebruikt als kabel of koperdraad in andere apparaten.

Ook de omvormer van zonnepanelen kan net als andere elektrische apparaten worden gerecycled. De herbruikbare onderdelen zoals koperdraad worden eruit gehaald, waarna de overige onderdelen per grondstof worden gesorteerd. Op deze manier kan bijna alles opnieuw worden gebruikt.

Milieu-impact

De milieu-impact van zonnepanelen is laag. Liggend op je dak is er helemaal geen CO2-uitstoot. Maar waar en hoe ze geproduceerd worden is weldegelijk interessant om naar te kijken. Zo draaien Chinese fabrieken op kolencentrales en moeten de zonnepanelen een lange afstand afleggen om uiteindelijk op jouw dak te komen.

Meer weten over onze zonnepanelen?
Wij komen graag met je in contact!