Zonnepanelen en verkleuringen

Verreweg de meeste consumenten kijken niet alleen naar de prijs en het rendement van zonnepanelen, maar willen ook een visueel mooi zonnepaneel. Met name als de panelen in het zicht liggen, is dit een belangrijk aspect. Kies je bijvoorbeeld voor een ‘full-black’ zonnepaneel dan ga je ervan uit dat het gehele zonnepaneel egaal zwart is. In praktijk blijkt dit helaas niet bij iedere fabrikant zo te zijn en kunnen er wel degelijk kleurverschillen ontstaan. Dit is eigenlijk altijd het resultaat van een onzorgvuldig productieproces of gebruik van kwalitatief mindere materialen.

Opbouw zonnepanelen

Zonnepanelen zijn opgebouwd uit een aantal verschillende lagen die doormiddel van verhitting aan elkaar worden verlijmd. De opbouw van een glas-folie (glas-backsheet) zonnepaneel zie je in de afbeelding:

Laminatie

De verschillende lagen worden met behulp van een soort lijmfolie (plakkend rubber/plastic) tot een permanent onscheidbaar geheel gemaakt/gesmolten. Deze lijmfolie moet voldoende dik worden aangebracht om niet alleen de elektriciteit te isoleren, maar funtioneert tevens als een soort kussentje tussen de glaslaag en de zonnecellen. Als dit verlijmingsproces goed en zorgvuldig gebeurt dan ontstaat er een perfect vacuüm tussen de lagen.

POE- of EVA-lijmfolie

Een goede lijmfolie is Uv-bestendig, verkleurt niet, kan goed tegen warmte en kou en zorgt voor een lagere verwerkingstemperatuur in het zonnepaneel. Hierdoor kan het zonnepaneel efficiënter functioneren, zet het meer zonlicht om in stroom, is de kans op inwatering, luchtbellen en micro-scheurtjes nihil en geniet je vele jaren van een hoge stroomopbrengst. POE-lijmfolie is hier een voorbeeld van.

POE-folieEVA-folie
Kleurvast; verkleurt niet o.i.v. van Uv-lichtNiet-kleurvast; verkleurt geelachtig o.i.v van Uv-licht
Houd Uv-straling tegenNiet Uv-bestendig
Taai en toch flexibelMinder elastisch > eerder kans op scheurtjes
KrimpvastTrekt eerder vocht aan > vochtabsorptie
RecyclebaarNiet altijd recyclebaar

Fabrikanten van zonnepanelen gebruiken meestal EVA-folie. EVA staat voor Ethylene-Vinyl Acetaat en kun je onder andere terugvinden in een lijmpistool of als dempingsmateriaal in slippers. Doordat deze grondstof goedkoper is dan POE -PolyOlefine Elastomeer- zijn de productiekosten lager en wordt de aanschafprijs voor jou als consument aantrekkelijker. De nadelige effecten van EVA, -o.a. verkleuringen, vorming van luchtbellen, micro-scheurtjes, verlies van mechanische en elektrische bescherming- wegen op de lange termijn echter niet op tegen de lage aanschafkosten.

Verkleuringen door delaminatie

Wanneer het verlijmingsproces onzorgvuldig of te snel is geweest dan kan dit leiden tot delaminatie. De verschillende lagen raken los van elkaar -onthechten van de gelamineerde delen-. Wanneer dit gebeurt dan zie je onder andere donkere plekken en luchtbellen onder het glas ontstaan. Technisch gezien zullen de zonnepanelen minder stroom leveren en zal het zonnepaneel nog verder achteruitgaan.

Tip: Kijk ook welke materialen zijn verwerkt in het type zonnepaneel die je op het oog hebt. Dit voorkomt verrassingen achteraf!

Meer weten over onze zonnepanelen?
Wij leggen graag uit hoe wij verkleuring van de panelen voorkomen.