Zonnepanelen kopen: waar moet je op letten?
Het aantal woningen in Nederland met zonnepanelen is ongeveer 1 miljoen en dit aantal groeit dagelijks. Dat is ook logisch, want als je investeert in zonnepanelen, dan verdien je dat in zes tot acht jaar terug en heb je vanaf dan gratis stroom vanaf je eigen dak. Maar waar let je eigenlijk op bij de aankoop van zonnepanelen?
1. Is je dak geschikt?
Om dat te bepalen kun je kijken naar het volgende:
- Een dak gericht op het zuiden met een hellingshoek/invalshoek van 35o, zonder schaduw van bomen en/of andere obstakels, is de meest optimale situatie om zonnepanelen te plaatsen.
- Een dak gericht op zuidoost of zuidwest heeft gemiddeld 5 tot 15 procent minder opbrengst dan een dak op het zuiden, maar dit is nog altijd gunstig.
- Een dak gericht op het noorden heeft een langere terugverdientijd, en kan in sommige gevallen worden afgeraden.
- Uiteraard is het ook mogelijk om zonnepanelen op een plat dak te installeren. Hierbij worden de zonnepanelen op een frame geplaatst. Er wordt dan rekening gehouden met het totale gewicht van de installatie (is je dak sterk genoeg dit te dragen?), de afstand tussen de zonnepanelen (schaduwwerking van de zonnepanelen t.o.v. elkaar) en de optimale hellingshoek/invalshoek.
Voor iedere bovengenoemde situatie geldt: valt er schaduw op je dak waar zonnepanelen zouden kunnen liggen, dan is het gebruik van een micro-omvormer of power-optimizer nodig.
2. Welk soort zonnepaneel kies je
De meest bekende zonnepanelen zijn monokristallijne zonnepanelen en polykristallijne zonnepanelen. Het grote verschil tussen beide zit hem in het uiterlijk en in de efficiëntie.
Een zonnepaneel is opgebouwd uit -in serie geschakelde- zonnecellen. Deze zonnecellen worden gevormd door siliciumkristallen. Bij het productieproces van monokristallijne zonnepanelen wordt het silicium zorgvuldig verhit en afgekoeld, waardoor ze allemaal dezelfde vorm hebben en in dezelfde richting liggen. Hierdoor geleiden de elektronen beter en kan er meer zonne-energie per m2 worden opgewekt. Daarbij wordt dit type zonnepaneel visueel mooier gevonden door de egaal zwarte kleur.
Het productieproces van polykristallijne zonnepanelen gaat veel sneller en minder zorgvuldig, waardoor de siliciumkristallen kriskras door elkaar liggen en niet mooi op elkaar aansluiten. De zonnecellen kunnen hierdoor minder zonne-energie omzetten en ogen vaak minder mooi (hebben een blauw ‘gevlekt’ uiterlijk). Enige voordeel van dit snelle productieproces is dat de kosten laag kunnen worden gehouden en ze goedkoper zijn in aanschaf dan monokristallijne zonnepanelen.
Welke soort de beste is voor jou, hangt af van je budget, esthetische wensen en de ligging van je dak.
3. Kwaliteit van zonnepanelen
Over het algemeen mag je verwachten dat zonnepanelen een lange levensduur hebben, zonder defecten. Kwalitatief gezien kunnen zonnepanelen onderling echter sterk verschillen. Zo is bekend dat de materiaalkeuze van de backsheet zéér bepalend is voor de levensduur van een zonnepaneel. De backsheet beschermt onder andere de zonnecellen tegen uv-straling, vocht, wind, stof en zand. Een goede backsheet bestaat uit één laag (monolayer) van hoogwaardige materiaal.
Ook heeft de wijze van ‘verlijming’ invloed op de prestaties op de lange termijn. Een goede lijmfolie, zoals POE-lijmfolie, is uv-bestendig, verkleurt niet, kan goed tegen kou en warmte en zorgt voor een lagere verwerkingstemperatuur in het zonnepaneel. Hierdoor wordt er meer zonlicht omgezet in stroom en is de kans op problemen (inwatering, luchtbellen en micro-scheurtjes) nihil.
4. Prijzen van zonnepanelen en garanties
Het grootste deel van de prijsopbouw van zonnepanelen bestaat uit materiaalkosten. Besparen op de aanschafkosten gaat altijd ten koste van de kwaliteit. Zonnepanelen van hoogwaardige kwaliteit gaan altijd langer mee en degraderen veel minder snel en hebben langdurig hoge stroomopbrengsten. Het uiteindelijke prijskaartje van de zonnepanelen hangt af van de grootte van de installatie (de zonnepanelen, de omvormer, een monitoringssysteem en eventuele omvormers).
Een voorbeeld: Voor een gemiddeld huishouden met een stroomverbruik van 3000 kWh, zijn 12 zonnepanelen van elk 270 Wattpiek nodig of 11 zonnepanelen van elk 300 Wattpiek. Gemiddeld zullen de kosten hiervoor liggen tussen € 5.000,- à €6.000,-
Let bij de aanschaf van zonnepanelen ook goed op de garanties die er zijn; productgarantie, opbrengstgarantie en installatiegarantie én bij wie je terecht kunt bij eventuele problemen. Een Nederlandse installateur zal je bij productiefouten altijd doorverwijzen naar de fabrikant. Wanneer deze bijvoorbeeld in China zit, is het vaak lastiger aankloppen dan wanneer deze in Europa of zelfs om de hoek in Nederland zit.
5. Een goede installateur
De installatie van een zonnepanelensysteem wordt regelmatig onderschat. Zonnepanelen en omvormers kunnen namelijk wel degelijk ondeugdelijk worden aangelegd. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen en allerlei problemen, met als gevolg minder stroomopbrengst of zelfs extra kosten om de problemen te verhelpen.
Een vakman met ervaring zal altijd langskomen voor een dakinspectie, uitgebreid advies met een optimaal legplan en zal de juiste montagematerialen gebruiken om de zonnepanelen onder de juiste hoek te plaatsen. Elsun werkt nauw samen met een aantal erkende installateurs. Wil je zeker weten dat je eerlijk advies krijgt, neem dan contact met ons op en laat ons weten in welke regio jij een betrouwbare installateur zoekt.
Meer weten over onze zonnepanelen?
Wij komen graag met je in contact!