Elsun op bezoek bij ROEF, “Het slimme groene dak”

elsun-op-bezoek-bij-roef-1

Wij zijn helemaal onder de indruk van het nieuwe concept van de KnaapenGroep: ROEF. Dit is een slim en groen dak, met ingebouwde zonnepanelen van Elsun. Het gaat hier om een prefab dak dat op ontzettend slimme wijze is opgebouwd en bovendien in één dag geplaatst kan worden, door een bestaand dak te vervangen. 

Ons hoofd productie en verkoop, Jakob Jan Dijksterhuis, ging op pad om eens kennis te maken met de mensen achter ROEF. Op welk dak komen eigenlijk onze Nederlandse zonnepanelen? Jakob Jan kreeg een gastvrije ontvangst en een uitgebreide rondleiding, waarbij tot in detail werd uitgelegd hoe het concept in elkaar zit en wat zo’n ROEF dak allemaal kan.

Volgens de mensen achter het concept zijn er meerdere voordelen:

Water voor later
In natte periodes bufferen deze daken water voor later. Slimme sensoren bewaken de conditie van het groen.

Dubbel isolerend
De begroeiing beschermt tegen de elementen en maakt deze daken dubbel isolerend.

Solarenergie
Zonnepanelen wekken dagelijks energie op. Deze zijn keurig weggewerkt tussen het groen.

Energieneutraal
Groen, maar ook circulaire materialen maken deze daken regeneratief binnen 10 jaar.

Biodivers
Groen doet leven: deze daken bieden volop de ruimte aan een mix van groen, nestkasten en insectenhotels.

Elsun's Jakob Jan (rechts) op inspectie bij een echt exemplaar van ROEF

Het slimme dak is voornamelijk bedoeld voor bestaande sociale woningbouw, een significant deel van Nederlandse daken waar nog maar weinig zonnepanelen op liggen. ROEF sluit dus naadloos aan bij het verlangen vanuit de overheid om juist op deze daken veel zonnepanelen te installeren in de komende jaren. Het verbaast ons dan ook totaal niet dat ROEF een Brabantse innovatieprijs heeft gewonnen en bovendien door de Europese Unie aangemerkt is als strategisch project. 

Dit kan met recht één van de beste duurzame ideeën van de afgelopen jaren genoemd wordt. We zijn dan ook bijzonder trots dat ROEF heeft gekozen voor onze Elsun zonnepanelen, gemaakt in Roden, Drenthe. 

Woon je in een sociale huurwoning? Stuur dan de website van ROEF door (roef.nl) aan je corporatie. Wellicht woon je dan in de toekomst onder een groen dak, waarbij Elsun panelen je energie gaan opwekken.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Nieuws

Lees meer

De CO2 impact van zonnepanelen

Hoeveel kg CO2 komt er vrij bij het productieproces van een Elsun zonnepaneel en hoe snel wordt dit gecompenseerd door de opgewekte zonne-energie?

De Recyclebaarheid van (Elsun) Zonnepanelen

Bij Elsun krijgen we vaak de vraag of zonnepanelen gerecycled kunnen worden. In dit artikel leggen we uit hoe zonnepanelen gerecycled worden en wat de verwachtingen zijn voor de toekomst.